Dag 6 – Chiusi della Verna

Hoog tegen de rotsen van Monte Verna ligt het Santuario della Verna, het klooster van La Verna. Dit klooster is bekend omdat Franciscus van Assisi er in 1224 zijn stigmata, de wondtekenen van Christus, ontving. Sindsdien is het klooster een geliefd pelgrimsoord. Het kloostercomplex is indrukwekkend, niet alleen vanwege de schitterende ligging en de onovertroffen uitzichten maar ook vanwege de afmeting: Meer dan 2000 m2 bebouwing telt het complex. Vele groepen worden er ontvangen voor conferenties en retraites. Daarvoor zijn meer dan 160 bedden in 90 kamers beschikbaar.

Het klooster is één van de hoogtepunten van de o zo mooie Franciscaanse voetreis. Het is ook één van de zwaarste etappes. De afstand van Badia Prataglia naar La Verna, telt slechts 16 km maar dan moet je wel ruim 1100 m stijgen en  bijna 900 m dalen.
7.30 uur staat ervoor in de gids. Met wat drinken, eten en rusten ben je gauw 8 à 9 uur in touw.
Wie als pelgrim zo maar aan komt waaien en bij de poort vraagt of er een slaapplaats voor hem is, kan van een koude kermis thuiskomen. Het klooster is vol, zegt men, en men verwijst de vreemdeling naar het dorpje Chiusi della Verna, 2 km verderop.  Maak je bekend als pelgrim, (bel desnoods een dag van tevoren), vraag naar zuster Laura en je kan in het Refettorio del Pellegrino gratis overnachten. Neem wel een slaap- of lakenzak mee. Ook voor een uitstekende maaltijd met bier en wijn hoef je niet te betalen. De zonsondergang op het plein met kapel en waterput is betoverend en geeft je volop nieuwe energie om de volgende dag er weer tegenaan te gaan.

Pieter Quelle