Willie van Boven in Rome aangekomen

Ik heb Rome bereikt! Stap voor stap ongeveer 600 km al, vanaf vorig jaar in Florence, eindigend in Assisi, en nu verder van Assisi naar Rome. Bij mijn aankomst op de Basiliek di San Giovanni de Laterano – waar in 1209 toen San Francesco de regels van de Franciscaanse orde aanbood, de paus zat – begon te gieten. Het standbeeld van Sint Franciscus, zijn armen omhoog in de lucht, leek me te vertellen dat hij er ook niets aan kon doen. In de duisternis en regen, het kostte me wat tijd om mijn weg te vinden via het openbaar vervoer naar de Casa dei Pellegrini in Trastevere, maar de dame die vlak voor me stond op de roltrap heeft me helemaal opgevrolijkt toen ze haar vraag ′′ Dove sei ′′ verlengde. met de opmerking dat ik eruit zag als Tarzan ‘ s vriendin, Jane, met de klompen en mijn verzorgde schoenen en atletisch lichaam. 😄 Ben ik echt een natuur-Jane geworden? Nou, eigenlijk voelde het alsof het uit een andere wereld kwam, na al die weken in de natuur. Het oude historische centrum van Monterotondo achter zich laten, maakte de natuur langzaam plaats voor de lelijke rand van Rome, voor meer verkeer, meer mensen, meer afval, een andere dynamiek, een veel meer hectische sfeer. Meer beton, minder groen. De schoonheid van Rome werd mij vandaag onthuld, toen ik in het hart van de stad doorboorde. Ik heb mijn pelgrims getuigenis ontvangen, een mooie herinnering aan de manier waarop ik ben gegaan, maar de echte ervaring zit in mij, in lichaam, geest en ziel. Onderweg werd me vaak gevraagd: ′′ Sei sola?”En ja ik was ′′ sola”, maar ik had het echt niet alleen kunnen doen. Zonder de steun van mijn partner op lange termijn Henk (die ik scheid) was het niet zo makkelijk geweest om ruimte en geld te vinden om dit daadwerkelijk te doen; zonder de bereidheid van al mijn 6 kinderen om me te laten gaan, zonder de aanmoediging en zorg en berichten van vrienden en buren, zonder de dagelijkse steun van pelgrimfriend Simone die vorig jaar dit pad bewandelde, zonder alle vriendelijkheid, liefde, hulp en vreugde van de gastheren, andere pelgrims en mensen die mijn pad kruisten, en zonder goddelijk begeleiding, het zou zeker niet hetzelfde zijn. Dus ik voel me echt gezegend en dankbaar dat ik deze mooie reis heb mogen maken. In de Casa dei Pellegrini in Rome waar ik een paar dagen verblijf, begin ik langzaamaan het einde van deze reis tegemoet te gaan. Het doet me denken aan het mooie gedicht van Kavafis: Ithaca. Het gedicht dat ons eraan herinnert dat de reis belangrijker is dan de bestemming, maar we hebben een bestemming nodig om de reis te starten. Ik plaats het gedicht in de reacties, ik raad elke reiziger aan om het te lezen. Op naar de volgende reis: zolang we leven, blijven we reizen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.