Tips met Viewranger

Hoe zet je gps-tracks op je smartphone?

Vooraf: download de app Viewranger op je telefoon.
1.    Klik op download link die je van ons hebt gekregen  > de google-drive opent…
2. Open beide bestanden. Nu zie je alle tracks. De tracks eindigen op .gpx 3.    Klik rechts naast iedere gpx-file op het menu met de drie puntjes en kies daarin: “Openen met…” > kies ‘Viewranger’ > Viewranger opent.
3.    ‘Import GPX/Loc’ > Kies ‘Yes’ > ‘Import externally’.
4.    Import complete > Kies ‘Close’’
5.    Viewranger toont een scherm met je gps-track. Die wordt weergegeven als een lijn die is ingetekend op een digitale kaart (mits online). 
N.B. Alleen als je op de locatie bent waar de track begint zie je hem meteen op scherm. Maar je kunt de kaart er ook naar toe schuiven.

Opmerking bij punt 3 en 4:
Soms opent de gpx-file direct met Viewranger door op de file-naam te klikken; proberen!
Soms echter opent een verkeerde app het bestand en zie je onleesbare code.

Synchronisatie in Viewranger:

De term ‘Not synchronised’ kom je tegen bij het opstarten van Viewranger. Die slaat op de mogelijkheid om je tracks en routes op je smartphone te synchroniseren met een eigen domein op de website van Viewranger. Daar kun je ze bekijken en beheren (privé houden of delen).  Ook kun je er tracks van anderen bekijken en downloaden of zelf nieuwe aan maken. Als je dat wilt moet je een eigen account aanmaken. In dat geval kan Viewranger bij het opstarten op je smartphone tracks en routes (automatisch) synchroniseren. Je kunt die synchronisatieoptie echter ook uitzetten.
Kies daarvoor het hoofdmenu (rechtsboven, 3 puntjes) > “Settings”  >  “Synchronize” en zet de opties “Upload routes” en “Download tracks” uit. Doe je dat niet, dan houd je de melding. Maar Viewranger functioneert onafhankelijk daarvan op je smartphone.

Privacy
Wanneer je toch in het menu ‘Settings’ bent, ga dan even naar ‘Privacy.’
Als je daarop klikt, zie je het deelmenu: who can see my tracks. Dit staat standaard op ‘Everyone‘. Hou je van je privacy, zet het op ‘Only me’.

Over tracks en routes in Viewranger

Tracks zijn voldoende voor eenvoudige navigatie: blijf op de lijn van de gps-track op je digitale kaart. Bij eventueel verdwalen loop je er weer naar toe. Handig en eenvoudig in gebruik. Want Viewranger toont altijd de juiste kaart met de geplande route (gps-track) en de plek waar je bent.

Routes die je van een track maakt met Viewranger bieden meer navigatiemogelijkheden. Je moet die route starten en je komt dan in een navigatiemodus. In een extra venster krijg je o.a. een hoogteprofiel en je positie daarop. Ook kun je een signaal inschakelen om te waarschuwen, bv. in geval je van de geplande route afwijkt. Kies: Hoofdmenu: “Settings” > “Navigation” > “Off Route (XTE) alarm” > kies “Active”.

Raadpleeg eventueel de helpfunctie via hoofdmenu > “Help & Feedback” > “Help”.

Maps.me

Voor maps.me en Goohgle maps moet je gpx-tracks omzetten naar een ander format: kmz. (convergeren)
Dat kan je o.a. doen met het programma gpsies, zie www.gpsies.com

Powerbank

Als je de smartphone regelmatig gebruikt adviseren wij om een powerbank mee te nemen.  
Schermgebruik vraagt relatief veel energie, vooral in zuidelijke landen met veel licht.
Een prima powerbank is de Xiaomi 10000 mAh (208 gram), zie: www.consumentenbond.nl/smartphone/powerbanks.
Om zuinig te navigeren zet je het toestel in de vliegtuigstand.
On-line   Off-line

Je hoeft dus niet steeds on-line te zijn om te navigeren. Zorg wel dat je van te voren, met wifi, de kaarten van de betreffende regio gedownload hebt. Alle kaarten zijn gratis.
Je hoeft niet de kaarten te kopen die in de app worden aangeboden.

Voettocht van Florence via Assisi naar Rome