De Basilica di San Francesco

De Basilica di San Francesco, is een kerk in Assisi, die gebouwd is ter ere van Franciscus van Assisi. Direct na zijn heiligverklaring, in 1228, werd begonnen met de bouw. De basiliek bestaat uit twee verdiepingen, de Benedenkerk en de Bovenkerk. (Italiaans: Basilica inferiore en Basilica superiore ) Onder de benedenkerk is de crypte waar Franciscus ligt. Het graf werd pas na 600 jaar, in 1818, ontdekt.
De Bovenkerk en heeft een indrukwekkende gevel met gotische bogen en roosvensters. De bouw duurde 25 jaar en was in 1253 klaar.
De kerk is beroemd om zijn prachtige fresco’s en wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorbeelden van gotische architectuur in Italië. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vele fresco’s in de Bovenkerk zijn gemaakt door de beroemde schilder Giotto di Bondone. Ze beelden het leven van Franciscus uit in een reeks van 28 scènes, vanaf zijn jeugd tot aan zijn dood en heiligverklaring. Deze fresco’s worden beschouwd als een hoogtepunt van de Italiaanse schilderkunst uit de 13e eeuw.

Cimabue was verantwoordelijk voor een aantal fresco’s in de Benedenkerk. Zijn werk omvat onder andere de afbeelding van Franciscus die de stigmata ontvangt en de afbeelding van de Maagd en het Kind met engelen.

Andere belangrijke kunstenaars die hebben bijgedragen aan de decoratie van de San Francesco, zijn Simone Martini en Pietro en Ambrogio Lorenzetti. Deze laatste schilderde ‘Triomf van de Dood’. Het toont de onvermijdelijke dood van alle mensen, ongeacht hun rang of status.

Ook de ‘Laudes Creaturarum‘ of Lofzang op de Schepping‘, geschilderd door Jacopo Torriti is beroemd. Het is een ode aan de natuur en bevat afbeeldingen van dieren, planten en landschappen die de schoonheid van de schepping weergeven.

In 1997 werd de basiliek getroffen door een zware aardbeving. Een deel van de kerk stortte in en er werd veel schade veroorzaakt aan de fresco’s. Gelukkig konden ze door een team van deskundige restaurateurs worden hersteld. De restauratie duurde jaren en werd voltooid in 2011. Tijdens de restauratie werd de structuur van het gebouw versterkt om toekomstige aardbevingen te weerstaan.

Aan de kerk zit het Franciscanerklooster vast, het Sacro Convento.