Clemens Salet in Rome

Clemens Salet is in Rome aangekomen. Hij heeft eerst de Godenweg gelopen en daarna de Franciscaanse voetreis. Bijna 800 km.
Hij vond het een bijzondere ervaring:

Het is niet dat ik ben gaan lopen om iets uit te zoeken. Kennelijk gebeurt dat gewoon toch. Binnen de langdurende combinatie van alleen zijn, fysieke inspanning, de ontberingen die je moet trotseren en de overweldigende en inspirerende natuur die alle zintuigen prikkelen, krijgen je gedachten de vrije loop. Dit alles zonder sturing, zonder intern of extern corrigerend mechanisme, zonder onderbreking van allerlei dagelijkse beslommeringen, werk, krant, tijdsdruk of andere verplichtingen. Je raakt hierdoor in de juiste gemoedstoestand. Dit hoor ik overigens ook van andere pelgrims die ik onderweg tegenkom. Mooie en droevige gedachten, twijfels en zekerheden. Die contrasten mogen er voor mij, zonder oordeel, gewoon zijn en liggen soms heel dicht bij elkaar. Het geeft rust en vertrouwen. Het zorgt ervoor dat je intenser ervaart.’

Etappe 29 en 30 geven problemen

Op blz 200 van onze gids hebben we beschreven hoe de route verder gaat na Selci, over de Via Piana en dan door de velden.
Ook schreven we dat in 2022 een bruggetje gepland staat.
Allemaal nog steeds waar maar het graspad is inmiddels zo overwoekerd dat het moeilijk is er door te komen.
Een pelgrim schreef ons op 15 juni:

Op route 29 is het pad na Selci, vlak voor 29.06, volledig overwoekerd door manshoge brandnetels, distels en bramen. Alleen met lange broek en volledig op de gps vertrouwend, was er enigszins een doorkomen aan. 

We hebben inmiddels actie ondernomen naar onze Italiaanse partners en hopen dat op korte termijn een tijdelijk oplossing kan worden gevonden. Het dilemma waar we voor staan: 200 m worstelen door een overwoekerd pad of de oude route nemen. Dat betekent: flink omlopen en de hele dag asfalt. (zie ‘Variant” bovenaan blz 200. )

Dezelfde pelgrims hadden ook de volgende dag tijdens etappe 30 vlak voor Castelnuova di Farfa dezelfde problemen. Ze liepen een klein stukje terug en vonden een gemakkelijke doorsteek naar het dorp. Daarna waren er geen problemen meer.


Hans uut Twente heeft voetreis voltooid

Op dinsdag 24 mei is Hans uut Twente in Rome aangekomen.

“Over de routemakers, Pieter en Ruud. Jullie hebben een schitterende route uitgezet, SJAPPO. We hebben ontzettend leuke plaatjes gezien. Ik kende Italië niet maar wat ik gezien heb had ik niet verwacht en ook niet willen missen. Ontzettend bedankt voor al jullie energie die je er in hebt gestopt en nog steeds in stopt om de route te onderhouden.”

Kees Roodenburg geridderd.

Dinsdag 26 april heeft Kees Roodenburg (90) uit handen van burgemeester Jan van Zanen in Den Haag namens de koning een koninklijke onderscheiding gekregen. Hij werd ridder in de orde van Oranje Nassau.

In een geestige toespraak vertelde burgemeester van Zanen aan een zaal met meer dan 300 aanwezigen dat Kees tijdens een vakantie aan het Lago Trasimeno in Italië in de ban raakte van Franciscus en bedacht dat hij graag in zijn voetsporen wilde wandelen. En zo is het begonnen. Met kaart en kompas zette hij een route uit in het dal van Spoleto langs vier beroemde kloosters. Vrienden en kennissen wilden ook wel lopen en hij vermenigvuldigde zijn aantekeningen, kreeg commentaar, breidde de route uit en zo is de Franciscaanse voetreis ontstaan, een tocht van Florence over Assisi naar Rome. 570 km lang, dwars door de Apennijnen. Sinds 1993 heeft hij honderden misschien wel duizenden Nederlanders en Duitsers, zijn gids werd ook in het Duits vertaald, het kader gegeven voor een overweldigende ervaring. Velen zijn hem daar dankbaar voor.
Kees was de eerste die een Franciscaanse route heeft uitgezet. Hij was een echte pionier. In december 2018 is hij hiervoor officieel in Rome op het stadhuis geëerd en is zijn route in de Italiaanse wet vastgelegd.

Ook stond Kees aan de wieg van de vereniging van Pelgrimswegen naar Rome. Rond 2000 verscheen van zijn hand de eerste basisgids voor Romegangers, vraagbaak voor mensen die naar Rome wilden lopen. Zo inspireerde hij de oprichting van deze vereniging  die heden ten dage een bloeiende vereniging is met vele actieve leden.

Meer informatie over het Kees Roodenburg, klik hier

Maaike en Koen In Rome

Op 17 april 2022 zijn Maaike en Koen in Rome aangekomen.

Het zit erop…

Wat een unieke veertiendaagse Franciscaanse voetreis!

We zijn op paaszondag te voet om 11u00 het Sint-Pietersplein opgewandeld: stralend blauwe lucht, imponerende witte Berninizuilen, een ongelooflijk serene ‘pelgrimssfeer’,… een mooiere en intensere aankomst in Rome hadden we ons niet kunnen voorstellen. 
Nadien zijn we te voet naar de Lateranenkerk en het Franciscusbeeld gewandeld om daar definitief onze voetreis te beëindigen…

Daags nadien hebben we in de sacristie van de Sint-Pietersbasiliek een prachtig perkamenten ’testimonium’ ontvangen 🙂 

We hebben het traject Sint-Pietersbasiliek – Lateranenkerk via jullie voorgestelde GPX-route langs de Tiber gedaan. Wel even vermelden dat je niet meer via de metalen draaipoort door het Forum Romanum kunt wandelen, dat is gesloten. Dit betekent dat je in een groete boog omheen het Forum Romanum moet lopen.

We hebben meermaals gezegd: jammer dat jullie Franciscaanse Voetreis niet meer gekend is bij het Vlaamse wandelpubliek…

De combinatie natuurpracht, culturele achtergronden, authentieke Franciscusplaatsen, prachtige en serene kloosters en kapelletjes, de fysieke uitdaging (geregeld meer dan 2000 hoogtemeters op een dag), unieke logeeradressen, …kortom de perfecte mix voor een unieke langeafstandswandeling/pelgrimstocht.

We zijn jullie dan ook erg dankbaar voor alle ondersteuning, raadgevingen, tips, gids- en kaartmateriaal, persoonlijke ‘coaching’,…

Wat hebben we genoten van zoveel natuurpracht, cultuur en immense gastvrijheid ( met top bij Pino en Anna)!

Nieuwe updates verschenen

Er wordt hard gewerkt om de vernieuwde gids 2022 te realiseren.

Toch vonden we het belangrijk dat lopers die de gids 2019 hebben zonder problemen de route kunnen lopen. Daarom hebben we besloten nog drie updates uit te brengen. Update 05 met reguliere veranderingen. En Update 06 en 07 met volledige etappes van de vernieuwde gids.
Etappe 08 van Pieve Santo Stefano naar Sansepolcro en
Etappe 30 van Poggio Mirteto naar Fara di Sabina

Etappe 08 publiceren we vanwege gezondheidsredenen. De etappe voerde door Albiano. Wij meenden: gewoon een verlaten dorp. Maar afgelopen zomer bleek ons bij inspectie dat dit verlaten dorp vol ligt met asbest en andere giftige stoffen.
Reden genoeg om het met een grote boog te mijden.


Etappe 30 geven we vrij vanwege de veiligheid. Deze geheel vernieuwde etappe gaat door het groen en niet meer over asfalt.
En vooral bij de steden wordt dat asfalt drukker en drukker en daardoor met de dag onveiliger.
En door het groen loopt je lichter.

Ga naar Updates