Meningen over de route

Marco Hommel, oktober 2022

Het is inmiddels al weer 2 weken geleden dat ik mijn Franciscaanse voetreis van Assisi naar Rome beëindigde in de Lateranenkerk. Graag wil ik jullie laten weten dat ik hier enorm van heb genoten. Ik was al voor vertrek enthousiast over de Franciscaanse Voetreis. Dat enthousiasme is bij gebruik tijdens de wandeling alleen maar groter geworden.

De routes zijn fantastisch, precies wat ik zocht: veel natuur, uitdagende paden, mooie toelichtingen op Franciscus en natuurlijk het fijne van de cultuur en keuken van Italië. Wat een aardige mensen! Maar dat weten jullie natuurlijk al lang.
Bijzonder vond ik ook de adressen die jullie hebben verzameld. Het verblijf bij de familie Bartoli, bij Massimo en Laura bij Le Cerque waren uitzonderlijk. Leuk vond ik ook dat Pieter tijdens mijn tocht wat van zich liet horen.

Lotte Tibosch, september 2022

Ik wil jullie laten weten dat ik in Assisi ben aangekomen. De laatste 3 wandelwagen waren prachtig! Ik heb afgelopen zaterdag wel wat moeten aanpassen vanwege het weer en de omstandigheden rondom Pietralunga. Van Bocca Seriola naar Pietralunga was vrijdag prachtig en makkelijk tot een paar kilometer voor Pietralunga.

Het pad was van die kant nog wel begaanbaar, maar er was wel wat schade. De eigenaar van Locanda del Borgo vertelde echter over landverschuivingen richting Loreto/Gubbio. En op zaterdag was er code oranje qua weer afgegeven. Ik was ook wel onder de indruk van alle hulpverleners rond en in Pietralunga. Dus heb ik , met 2 andere pelgrims, de volgende dag een taxi naar Gubbio genomen en daar een dag extra geweest. Ik hoor en lees dat anderen wel gewandeld hebben, maar de verhalen zijn wat wisselend. Een Deense vertelde dat ze zaterdag terug is gestuurd naar Pietralunga door patrouille. Al met al: ik ben heel blij dat ik de tocht heb gedaan (met een beetje smokkelen). Het was echt een ontdekkingsreis op meerdere vlakken!

Ciao vanuit Assisi!

Rianne en Frans Verkooijen, juli 2022

Begin juni 2022 hebben we  gelopen van Florence naar Assisi. Voor ons een pittige prachtige tocht. Er zaten zeker een fors aantal “kuitenbijters” in, maar we hebben geen blessures gehad en zijn blij dat we, zoals beschreven in de gids  de eerste 2 dagen gesplitst hebben naar 3 etappes.

De temperatuur was in heel Zuid Europa erg warm en dat maakte deze  voetreis, ondanks dat er in de heuvels wel regelmatig een zwoel windjes was, zwaarder. De geadviseerde slaapadressen waren stuk voor stuk verrassend en gastvrij en lagen aan of nabij de route. Het is ons niet gelukt om in de routebeschrijving ook maar een onzorgvuldigheid in de routebeschrijving te vinden! Alle woorden in de gids zijn bewust gekozen!.

Een dik verdiend compliment en een dankjewel  voor Kees, Pieter, Ruud en alle mensen die ons zijn voor gegaan op deze voetreis. Franciscus  liep voor ons mee vanaf La Verna en hij heeft ons geïnspireerd op deze voetreis . Een tocht met sporen van Franciscus in bergen en dalen, in middeleeuwse stadjes en langs eeuwenoude kloosters waar we intens van hebben mogen en kunnen genieten van  het samen onderweg  zijn, de schoonheid van de natuur, de stilte, de cultuur,  het eten, de mensen onderweg etc.  Mille Grazie.

Hans Timmers Verhoeven, juni 2022

Beste Pieter en Ruud,

Graag willen Renate en jullie laten weten dat wij een zeer geslaagde voettocht hebben gehad. Veel dank voor jullie informatie, de gids en de GPS track die wij op onze wandelapp konden downloaden. Renate en ik hebben 2 jaar geleden een informatiedag bijgewoond in Eemnes, bij jullie.
De voettocht hebben wij 2 jaar moeten uitstellen door de Corona pandemie. In mei konden wij eindelijk de tocht maken. 

Wij zijn gestart in La Verna en geëindigd in Assisi!!

Wat een prachtige tocht met leuke en bijzondere overnachtingen en leuke ontmoetingen met andere pelgrims!! En een prachtige route door het mooie Toscane en Umbrië!!
Graag willen wij volgend jaar het laatste stuk naar Rome lopen!!
Voor mij was een langeafstand tocht niet nieuw.  Ik heb o.a. de Camino naar Santiago gelopen. Voor Renate was dit een eerste meerdaagse wandeltocht. Zij is inmiddels aangestoken door het wandelvirus!!
Nogmaals veel dank voor deze mooie ervaring!!

Wilco van Veen, mei 2022

Ik heb van 13 april t/m 4 mei 2022 de voettocht van mijn leven gehad. 

Maaike en Koen, april 2022

Dag Pieter en Ruud,

Het zit erop…
Wat een unieke veertiendaagse Franciscaanse voetreis!
We zijn op paaszondag te voet om 11.00 het Sint-Pietersplein opgewandeld: stralend blauwe lucht, imponerende witte Berninizuilen, een ongelooflijk serene ‘pelgrimssfeer

‘,… een mooiere en intensere aankomst in Rome hadden we ons niet kunnen voorstellen. Nadien zijn we te voet naar de Lateranenkerk en het Franciscusbeeld gewandeld om daar definitief onze voetreis te beëindigen…

We hebben meermaals gezegd: jammer dat jullie Franciscaanse Voetreis niet meer gekend is bij het Vlaamse wandelpubliek…
De combinatie natuurpracht, culturele achtergronden, authentieke Franciscusplaatsen, prachtige en serene kloosters en kapelletjes, de fysieke uitdaging (geregeld meer dan 2000 hoogtemeters op een dag), unieke logeeradressen, …kortom de perfecte mix voor een unieke langeafstandswandeling/pelgrimstocht.

We zijn jullie dan ook erg dankbaar voor alle ondersteuning, raadgevingen, tips, gids- en kaartmateriaal, persoonlijke ‘coaching’,…

Hilde, Lut, Pierre en Dominique, oktober 2020

“Aan alles komt een einde, dus ook aan onze voettocht.
Wat hebben we een avontuur beleefd. We wisten natuurlijk niet wat ons te wachten stond. We hebben het toch maar gedaan. Meer dan 600 km……. We hebben geklommen, geklauterd, op stenen en wegen. We zijn bergen opgegaan en afgedaald, op moeilijke en gemakkelijke paden. We zijn door doornen en struiken gekropen op zeer smalle paden, we hebben op mooie sprookjesachtige paden gestapt. Gehuild, gevloekt, gelachen, gezongen, gedanst op straat. In tuinen gezeten waar de mensen niet thuis waren. Fruit gepikt en gekregen. We hebben het warm en koud gehad, spierpijn en andere kwaaltjes zijn er geweest, We zijn verwonderd, overdonderd, teleurgesteld, content, stil, sprakeloos en luid geweest. We hebben gezweet, kou gehad, nat geworden, honger en dorst gehad. Fout gelopen, de weg weer gezocht en gevonden. Lekker en minder lekker gegeten. Goede en minder goede slaapplaatsen gehad. Kennis gemaakt met wat stugge en super lieve gastvrouwen en gastheren. Goed en minder geslapen en gegeten. Moe en kapot geweest, maar telkens fris en monter weer op pad. We zijn gefrustreerd, een beetje boos, maar ook devoot, dankbaar, blij en gelukkig geweest. Wat moeten  we nog allemaal vertellen….. “

Eddie Roos, oktober 2020

Wat is nu bijzonder aan zo’n lange tocht? Na een aantal dagen of een week gaat het lopen steeds beter. Je komt in een ritme en het lopen gaat als het ware vanzelf. Ook je rugzak voel je na een tijd nauwelijks meer. s’ Avonds in bed voel je het wel aan je lichaam dat je gelopen hebt. Maar als je de volgende ochtend wakker wordt , is dat helemaal weg. Met het lopen glijdt het landschap langzaam weg. Je loopt op paadjes, landwegen, karresporen, asfaltwegen en steeds zijn er weer verrassingen….    De verandering van het weer, de verandering van het landschap, ontmoetingen en Middeleeuwse ommuurde stadjes tegen een helling of op een heuvel. Ook de slaapplaats is elke dag weer een verrassing.

Ab van den Burg, november 2019

Regelmatig vragen geïnteresseerde mensen mij welke van de camino’s (met deze mee acht) die ik gelopen heb ik het mooiste vind. Die vraag vond ik altijd moeilijk te beantwoorden. Nu niet meer. Dat is deze. De combinatie van natuurschoon, prachtige en interessante steden, dorpen en kloosters en fysieke uitdaging vind ik uniek en geweldig.

Frank van der Meer, september 2019

Tegen de vlakte ga ik niet, maar veel scheelt het niet. Al wandelend tussen Florence en Assisi opent zich het ene betoverende panorama na het andere. Elk dorpje of stadje onderweg overspoelt me met wonderschone kunst, bijzondere architectuur en heerlijke couleur locale. 

Leo Lommers, september 2019

Van alle tochten die ik alleen gelopen heb en ook samen met Illa, kan ik zeggen dat deze tocht de zwaarste was. Ook de Camino Francés kan er niet aan tippen. De Stevensons hike heeft een paar zware etappes. 4 jaar terug liep ik een dag of 4 vanaf Assisi. Vandaar dit jaar vanaf Spoleto. En ook belangrijk, nu buiten de zomerhitte. Voor mij persoonlijk blijf ik de Via Podiensis de mooiste vinden.

Rinse van Gans, juni 2019

Terwijl je voeten het werk doen gaan je gedachten voortdurend met je op de loop. Zal ik hier pauze houden?, Zal ik deze bank beroven of die in een volgend dorp?, Zal ik weer een pauze inlassen?, Voel ik nu iets in mijn knie/ enkel/ rug?, Moet ik hier een pauze inlassen?, ‘

Ik ga de vrijheid missen. De kleuren, de geuren, de smaken. Het voorbijganger zijn. Vooral dat laatste. Heel bewust deze reis maken in de wetenschap dat een land, de mensen jou een kijkje gunnen in hun leven. Dat ga ik missen. Want dat komt op deze manier nooit meer terug.